Better Place

Virksomheden der blev etableret af Shai Agassi i 2007, udviklede og solgte batteri opladning og batteriskifte til elbiler. Virksomheden blev styret fra grundlæggerens hjemland Israel, hvor også den primære investor var bosiddende.

I 2011 etablerede Better Place Danmark et besøgscenter i Hellerup, hvor man både kunne blive introduceret til teknologien og få sig en prøvetur.

Der blev opført 15-20 batteriskiftestationer, samt et stort antal offentligt tilgængelige ladepunkter fordelt over hele landet.

Batteriskiftestation

En chip i bilens forrude fik porten til batteriskifte stationen til at åbne og man kørte ind i hvad der nærmest kan betegnes som en vaskehal, hvorefter batteriskiftet blev udført helt automatisk på ca. 4 minutter – alt imens men blev siddende i bilen. På bilens skærm kunne man følge skifte processen og når udskiftningen var udført, åbnede porten foran bilen og man kunne køre videre med et nyt og fuldt opladet batteri.

Batteriskiftestation, hvor industrirobot udskiftede batteriet

Batteriskifte konceptet fungerede perfekt, men desværre var det kun Renault Fluence Z.E., der blev en del af konceptet. Ikke engang Renault Zoe Z.E., der efter sigende ellers var forberedt til batteriskifte, blev aktiveret for denne funktionalitet.

Renault Fluence Z.E., der ift. standard Renault Fluence er gjort ca. 30 cm. længere for at få plads til opretstående batteri bag bagsæderne.

I Danmark blev der solgt under 500 Renault Fluence Z.E., hvilket var en alt for lille base til at gøre Better Place rentabelt, hvorfor virksomheden måtte lukke og slukke i 2013.

Ifm. nedlukningen af Better Place, etablerede en gruppe Renault Fluence Z.E. ejere foreningen FDEL, for at stå stærkere overfor Renault i bestræbelserne for at finde bedst mulige løsning fremadrettet. Det hele endte med, at mange accepterede Renaults tilbud om tilbagekøb af bilerne.