Opladning

 • Ja, elbiler har som andre biler, behov for i ny og næ at blive tanket op, men i modsætning til fossil biler, så er det både lovligt og en stor fordel at kunne “tanke” elbilen derhjemme.
  • En hjemme opladning tager 10 sekunder … 5 sekunder til at sætte stikket i når bilen parkeres og yderligere 5 sekunder til at tage stikket ud når man skal køre.
  • Du kan time opladning til at blive udført når belastningen på infrastrukturen er mindst og strømmen billigst (prisfordel vil være størst ved timeafregning)
  • Du kan komme ud til en dejlig forvarmet bil, uden at det går ud over bilens rækkevidde (afhængig af bilmodel)
  • Du fristes ikke til at købe fransk hotdog, lakrids og is på tankstationen

Etablering af opladeløsning derhjemme

Der er skrevet og skrives fortsat rigtig meget om elbil opladning, men i stedet for at præsentere endnu en stak regneeksempler med hvad der bedst kan betale sig under hvilke forudsætninger, har vi udarbejdet et uvildigt fakta ark der forholdsvis simpelt skitserer muligheder og priser for de mest udbredte løsninger i Danmark.

Det anbefales at bruge lidt tid på at overveje valg af lade løsning, inden man blot “får det inkluderet” ved køb af bilen. For det første gør det en stor forskel hvorvidt man har mulighed for at etablere egen oplader og derved sikre at bilen hver dag har rigelig strøm på batteriet til dagens forventede kørselsbehov, eller om man er helt eller delvist er afhængig af offentlig lade infrastruktur.

Hvad bør jeg være opmærksom på INDEN jeg vælger lade leverandør?

Uanset hvilken ladeløsning der etableres, så bør det altid ske i tæt samarbejde med faguddannet tekniker der sikrer at regler og sikkerhedsforanstaltninger overholdes.

Hvordan finder jeg en offentlig ladestander

Når man er på langtur i elbil, er det selvfølgelig vigtigt at kunne finde de nødvendige trædesten undervejs.

Afhængig af bil model, kan der være rigtig godt hjælp at hente indbygget i bilens navigations system, men ellers er her eksempler på apps og links der kan være til stor hjælp når man søger lademuligheder. Vær opmærksom på, at pris pr. kWh hos flere udbydere følger spotmarkedet time for time, hvorfor der kan være penge at tjene ved at tjekke prisskiltene.

Et godt tip til langture er desuden, at vælge overnatningssteder der tilbyder elbil opladning. Dette giver mulighed for at spare et ladestop på turen.

På flere hotel søge tjenester er det muligt at filtrere søgninger på netop elbil opladning.

Etablering af opladeløsning i det offentlige rum

Virksomheder kan opnå stor værdi ved at tilbyde ladefaciliteter til såvel medarbejdere som kunder, derfor er her lidt hints og tips til hvad en virksomhed bør være opmærksom på inden der etableres elbil ladefaciliteter ved din virksomheden.

Lovgivning

Laderstanderbekendtgørelse (2020-03-05)

 • Denne bekendtgørelse fastsætter bestemmelser om etablering af ladestandere til elektriske køretøjer og forberedelse til etablering af ladestandere til elektriske køretøjer. Bekendtgørelsen gælder alene for:
  • Bestående bygninger, der ikke er beboelsesbygninger, med mere end 20 parkeringspladser
  • Større ombygning af bygninger med mere end 10 parkeringspladser
  • Nybyggeri med mere end 10 parkeringspladser